"Eindelijk durven mensen kritischer naar zichzelf te kijken"

Lees meer 


 
Tanja Jess en Mo Hersi zijn allebei diversiteitsambassadeur van de gemeente Almere. Ze maakten de serie De Racismekaart voor Omroep Flevoland (ook te zien op YouTube) en spreken op 21 oktober op de midissage van Why The Caged Birds Sing.  
 

 

“Als geboren Duitse die in Nederland woont weet ik hoe het voelt om als anders, minder of slechter gezien te worden,” zegt Tanja Jess. “Zeker in mijn jeugd, in de jaren zeventig, werden er veel nare dingen gezegd over Duitsers. Als ik daar iets van zei werd dat weggewuifd. Zo van ‘Ja, maar we hebben het niet over jou. Jij bent zo vernederlandst.’ Maar dat neemt niet weg dat het kwetsend en verwarrend is, ook al benadrukken mensen vaak dat ze het niet kwaad bedoelen. Dat is bij systemisch racisme net zo. Het is zo diepgeworteld, dat mensen vaak niet eens doorhebben dat ze wel degelijk vooroordelen hebben. Daarom maak ik me zo hard tegen racisme. Het is niet alleen een probleem van zwarte mensen. Het is een probleem van ons allemaal. Wie zich niet uitspreek is wat mij betreft onderdeel van het probleem.”   

 

"Het is een probleem van ons allemaal. Wie zich niet uitspreek is wat mij betreft onderdeel van het probleem.”

 

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 14 juni in het Lumièrepark in Almere vond Tanja in Mo Hersi - de host van het event – een bondgenoot. De standup comedian met Ethiopische roots spreekt zich net als Tanja al jaren uit tegen racisme. “Na de moord op George Floyd werd er opeens geluisterd naar wat ik al jaren zeg; dat racisme wel degelijk een groot probleem is in Nederland,” zegt Mo. “Met die plotselinge aandacht en interesse wilde ik wat doen, en dat is De Racismekaart geworden. Hierin leggen we Flevolanders stellingen voor over racisme. Dat levert soms ongemakkelijke momenten op. Het maakt me verdrietig om te horen dat witte mensen soms moe worden van de discussie over racisme. Maar ik ben blij dat zoveel mensen – zowel in het programma en in de maatschappij – eindelijk bereid zijn om respectvol het gesprek aan te gaan en kritischer naar zichzelf durven kijken.”  

 

Tekst: Agnes Hofman

Interview Tanja Jess en Mo Hersi

6/8
Loading ...