Social media bieden een schat aan informatie op het gebied van Black Lives Matter. Maar… welke accounts passen het best bij je? Zoek jij meer verdieping over diversiteit, inclusie en racisme? Of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Wij verzamelden 9 interessante, inspirerende accounts voor je. (Tekst: Agnes Hofman)
New Urban Collective - @the NUC1 – is een Amsterdams netwerk voor zwarte en POC-studenten en jonge professionals. Ze focussen zich op persoonlijke ontwikkeling, gelijkheid, recht en positiviteit. Topics variëren van de positie van Surinaamse Nederlanders op de arbeidsmarkt tot mentorprojecten om jeugd te inspireren.
Jerry King Luther Afriyie - @TheRebelThePoet – is mensenrechtenactivist en oprichter van de Soul Rebel Movement. De in Ghana geboren vrijheidsstrijder startte in 2011 de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme. Zijn meest recente Tweets gaan over de Gouden Koets – “Niets meer dan propaganda voor kolonisme en witte suprematie” en zijn YouTube-video met een boodschap voor de jonge generatie activisten.
Dipsaus Podcast - @DipsausPodcast – is de podcast voor en door Nederlandse vrouwen van kleur van Anousha Nzume, Esibbé en Mariam Maslouhi. Hun Twitter-account is echter ook het volgen waard. Ze linken naar interessante artikelen over maatschappelijke, politieke en culturele onderwerpen, zoals de relevantie van zwarte psychologen voor de zwarte gemeenschap in Nederland en Black Lives Matter.
Beauty influencers als @thecurvychapter, @macblogster en de Almeerse @curlbellaa delen sinds #BLM meer gevarieerde content op hun Instagram Stories. Ze benadrukken niet alleen de schoonheid van de zwarte huid, maar roepen indien nodig ook beautymerken tot de orde over hun gebrek aan diversiteit.
The Black Archives Amsterdam - @the_blackarchives – biedt een schat aan informatie over de zwart Nederlandse geschiedenis. Racisme en gelijkheid zijn belangrijke thema’s, zoals beeldvorming van zwarte mannen in Nederland in de 17e eeuw, maar ook wat het betekent om anno nu zwart in Nederland te zijn.
Chanel Lodik - @marketingvrouw – waarschuwt al: haar account is niet voor tere zieltjes. Ze deelt rauwe verhalen over (doorgaans het gebrek aan) diversiteit in de media en maatschappij. Je kunt je aanmelden voor haar nieuwsbrief over antiracistisch onderwijs en ze geeft trainingen op het gebied van diversiteit.
De pagina Nederland Bekent Kleur verzamelt interessante artikelen over racisme in Nederland. En niet alleen tegen de zwarte gemeenschap, ook de ‘Minder Marokkanen’ uitspraak van Wilders komt uitgebreid aan bod. De pagina is een goed startpunt om meer te leren over racisme in Nederland anno nu en om daar eventueel over in gesprek te gaan.
Jillian Emanuels richt zich met haar pagina De Instant Pedagoog tot ouders en professionals die met kinderen werken. Ze geeft tips op het gebied van antiracistisch opvoeden: hoe ga je het gesprek over racisme aan met een kind? En hoe zorg ik ervoor dat mijn kind zich durft uit te spreken?
Op de pagina Controle Alt Delete wordt etnisch profileren door de politie uitgebreid besproken. De mensen achter deze Facebook-pagina zijn al sinds 2013 hiermee bezig, maar het onderwerp is door de moord op George Floyd door een politieagent natuurlijk weer heel actueel. Het geeft ook een goed beeld van hoe erg deze situatie in Nederland is. Via hun doorgelinkte website kan je een petitie ondertekenen en eventueel zelf een klacht indienen.