DE TIJD VANGEN IN GELUID

 

Elise ’t Hart (1991) is geluidskunstenaar. In 2013 begon zij met het opnemen van haar eigen huisgeluiden, gevolgd door die van anderen. Deze vormen de basis van haar Instituut voor Huisgeluid.

 

Foto: Adriaan van der Ploeg

Geschreven door Linda Koke

VERDER LEZEN 

Interview Eilse t Hart

 Wat is voor jou het belang van huisgeluiden?

Onze cultuur is erg op beeld gefocust, terwijl geluid ons net zo goed terug kan brengen tot bepaalde momenten of herinneringen oproepen. Toen ik mensen om mij heen vroeg naar de geluiden in hun huis, bleek dat iedereen wel een verhaal heeft bij een bepaald geluid. Toen merkte ik dat we er meer behoefte aan hebben om ons te richten op het geluid.

 

Wat heb je eraan om huisgeluiden terug te luisteren?

Geluid zegt zoveel over hoe we leven, wat er om ons heen is. Als je geluid terug beluistert, kan dat een sterke lichamelijke reactie oproepen. Het kan je directer raken dan beeld. Het is voor mij belangrijk om geluiden vast te leggen om de tijd in te bewaren. In archieven kunnen we door foto’s, schilderijen en tekeningen zien hoe het er jaren geleden ergens uit zag, maar in geluid is nooit iets vastgelegd. We kunnen raden hoe het klonk en er is ook wel over geschreven, maar het is zonde dat we niet horen hoe het eeuwen geleden klonk. Het belang van het geluid vastleggen is nog relatief nieuw - en belangrijk!

 

Heeft de lockdown nog effect gehad op jouw ervaring met huisgeluiden?

Toen de eerste lockdown in maart 2020 inging, greep ik dit moment aan. Iedereen zat toch thuis, dus dit was hét moment om aan mensen te vragen om eens naar hun huis te gaan luisteren. Ik heb een oproep geplaatst en vroeg mensen om de geluiden in hun huis: dingen die je ineens anders beluistert, geluiden waar je je meer bij thuis voelt of meer waarde aan hecht dan voorheen. Daar werd veel op gereageerd. Normaal neem ik zelf de geluiden op, maar nu stuurden mensen mij hun geluiden toe. Het resultaat is een bijzonder archief van unieke, persoonlijke geluiden. Ik wilde deze periode vastleggen in een tastbare herinnering en vulde een geluidenkastje met 25 typische lockdown-geluiden. Zo is het een blijvende hoorbare herinnering aan de lockdown.

 

Wat betekent thuis voor jou?

Als kind en student ben ik vaak verhuisd - ik heb nooit ergens langer dan vijf jaar gewoond. Het gevoel van thuis is voor mij altijd een vraag geweest; dit is misschien ook een van de redenen waarom ik dit in mijn kunst verwerk. Thuis is voor mij de plek waar je je veilig voelt, waar je kan doen wat je wil en waar je vrij bent. Het is de aanwezigheid van je geliefden die je laten voelen dat je thuis bent. Een geluid kan eraan bijdragen dat je je thuis voelt. Maar dat is relatief: een ander kan zich verschrikkelijk irriteren aan dit geluid.

 

Je hebt een Spotify-lijst gemaakt met muziek die jouw ultieme gevoel van thuis weergeeft.

Dat klopt. Geluid en muziek liggen dicht bij elkaar in de buurt: beiden vangen de oren en verwerken de hersenen op dezelfde manier. Het is echter iets heel anders. Ik moest er echt even over nadenken: welke muziek associeer ik met thuis? Ik groeide op in een familie van musici: bij ons thuis werd van alles door elkaar gedraaid. De muziek waar ik me bij thuis voel, is dus enorm uiteenlopend: van zwaar klassiek tot rhythm & blues. Het is een persoonlijke lijst geworden van muziek waar ik me bij thuis voel. Dat is hetzelfde met geluid: het geluid waar ik me thuis bij voel is ook persoonlijk.

 

Het werk van Elise is te zien in onze tentoonstelling thuis. Wij bezochten Elise in haar atelier, waar ze meer vertelt over haar bijdrage aan de nieuwe tentoonstelling. 

BELUISTER DE SPOTIFY PLAYLIST

Interview Elise t Hart

2/9
Loading ...