KIJKTIPS: DOCUMENTAIRES

Documentaires bieden een schat aan informatie op het gebied van racisme en inclusiviteit. Maar… welke informatieve films passen het best bij je? Wij zetten zeven van de meest interessante Nederlandse docu’s op een rijtje.(Tekst: Agnes Hofman)


Social Media_81
MADE IN OVERVECHT

Wat betekent grote diversiteit aan culturele achtergronden in de klas? Makers Marieke Spee en Jos Bierings bezoeken een basisschool in de Utrechtse wijk Overvecht. De school is niet wit en niet zwart, maar gemengd. Hoe gaat dat in de praktijk?

 

BEKIJK 


Social Media_82
WIT IS OOK EEN KLEUR

In deze docu gaat Sunny Bergman op zoek naar het antwoord op de vraag: waarom voelen zoveel linkse hoogopgeleide witte mensen zich zo verongelijkt als het over racisme gaat? Voeden ze hun kinderen echt kleurenblind op?

 

BEKIJK 


Social Media_83
SYLVANA, DEMON OF DIVA?

Voormalig televisiepresentatrice Sylvana Simons roept als politicus heftige reacties op. Ze krijgt zelfs doodsbedreigingen. Deze film maakt duidelijk hoe het leven van Sylvana nu is en een klein stukje in haar schoenen te wandelen.

BEKIJK 

 


Voorstellingen foto
VERDACHT

Wat is de impact van etnisch profileren? Veertien Nederlanders vertellen in de camera hoe zij het hebben ervaren dat ze vanwege hun huidskleur door de politie zijn aangehouden. Ze zijn allemaal in hun ziel geraakt en hebben nu minder vertrouwen in de politie.

 

BEKIJK 


Voorstellingen foto
BORN FREE

Hoe is het om op te groeien als eerste generatie na afschaffing van de Apartheid? Ilvy Njiokiktjien volgde tien jaar de eerste generatie Zuid-Afrikaanse jongeren die opgroeiden in gelijkheid. Maar… behoort Apartheid voor hen echt tot het verleden?

 

BEKIJK 


Voorstellingen foto
MIXED FEELINGS

Student Leon Cronie heeft een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Omdat hij zichzelf identificeert als zowel zwart als wit, ziet hij zichzelf als bruggenbouwer in het racismedebat. “Mensen vinden het gek als ik vertel dat Zwarte Piet vroeger mijn grote kinderheld was.” 

BEKIJK 

ZWART ALS ROET

De emoties lopen voor 5 december altijd hoog op, rond de pietendiscussie. Maar welke mechanismen gaan er achter de pietenkwestie schuil? En wat vertellen die precies? Zijn Nederlanders minder kleurenblind dan ze zelf denken?

BEKIJK >
Kijktips documentaires_135

 

Kijktips documentaires

8/10
Loading ...