PIJNLIJKE MOMENTEN

Op 14 juni jl. maakten zo’n 3.000 Almeerders een vuist tegen racisme. Bij deze vreedzame en rustige bijeenkomst ging Kunstlinie Almere Flevoland op zoek naar de verhalen achter de protestborden. Angela Onuoha was één van de deelnemers aan het protest. Haar persoonlijke verhaal raakt en is voor velen herkenbaar.  

VERDER LEZEN 

Interview Angela

Angela heeft een Nederlandse moeder en een Nigeriaanse vader, door de protesten heeft zij met haar gezin meer gesprekken over racisme. Zowel Angela als haar vader hebben te maken gehad met uitsluiting, harde vooroordelen en andere vormen van racisme.  

 

‘’Hij is zeker zo’n scammer’’

‘’Persoonlijk heb ik vooral te maken gehad met van die subtiele, ondermijnende opmerkingen waarbij mensen zelf waarschijnlijk vaak niet eens stil staan hoe kwetsend ze zijn. Van opmerkingen over mijn vader (‘hij is zeker zo’n scammer’ of ‘hij zal wel kinderen bij meerdere vrouwen hebben’), over mijn dubbele afkomst (door Surinamers: ‘wat ben je knap voor een halve bokoe’ [straattaal voor ‘Afrikaan’]) tot aan een fotoshoot die ik als model had in België, waarbij ze aan mij refereerden als ‘dat zwartje’. Bij fotoshoots is er overigens vaak geen geschikte make-up voor mijn huidskleur en ze weten vaak ook niet wat ze met mijn haar aan moeten. Wat resulteert erin dat ik het zelf moet doen, terwijl de witte modellen achterover kunnen leunen in de make-upstoel. Dat zijn pijnlijke momenten, waar ik mensen altijd op probeer aan te spreken. Al ben je soms in eerste instantie zo in shock dat je het pas naderhand kunt aankaarten. Het is ook wel voorgekomen dat ik opmerkingen heb laten passeren, omdat ik de situatie niet wilde laten escaleren. Maar dat zou niet moeten hoeven.’’

Interview Jerzy
Op 14 juni jl. maakten zo’n 3.000 Almeerders een vuist tegen racisme.

Leestip

Om zich heen ziet Angela ook veel witte mensen die wél open staan voor zelfreflectie: ‘’Nú is het moment om je te verdiepen, om op z’n minst een poging te doen om ‘die ander’ te proberen te begrijpen’’. Haar leestip is het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume.  

 

De toekomst

Angela had gehoopt op meer deelnemers bij het protest in Almere: ‘’Almere is een stad met weinig geschiedenis, waar de focus ligt op alsmaar vooruitkijken, op alles wat nieuw is. Wellicht verliezen we daardoor verleden en heden soms wat uit het oog. Gek eigenlijk, voor zo’n multiculturele stad.’’

BEKIJK DE LEESTIP

Dit is een passage uit het interview met Angela Onuoha dat onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling Why the Caged Birds Sing.

Interview Angela Onuoha

6/8
Loading ...