LEZEN EN LUISTEREN: BOEKEN, PODCASTS, SPOTIFY

Boeken, podcasts en Spotify bieden een schat aan informatie op het gebied van Black Lives Matter. Maar… welke accounts passen het best bij je? Wij zetten (een aantal van) de meest interessante Nederlandstalige accounts op een rijtje. Tekst: Agnes Hofman (Tekst: Agnes Hofman)

BOEKEN


Social Media_81
MIJN ONTELBARE IDENTITEITEN

Zonder zichzelf te sparen beschrijft Sinan Çankaya in Mijn ontelbare identiteiten hoe moeilijk hij het vindt om een eigen verhaal te vertellen tegen de achtergrond van de debatten over integratie, cultuur en racisme. Hij manoeuvreert constant tussen wortelen en willen vluchten en tussen ‘wij’ en ‘zij’.

BEKIJK 


Social Media_82
LATEN WE HET ER MAAR NIET OVER HEBBEN

Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi is een bundel met de impact van een vuistslag. Of het nu gaat om je haar of je hoofddeksel, je taal of je Nederlands, je adem of je tanden, je kleur, je houding, je kookkunsten, je familie, je verzwegen geschiedenis, je hartkloppingen, je stijl, je geloofsovertuiging, je seksuele geaardheid, je fobieën of je achtergrond.

BEKIJK 


Social Media_83
HET LAATSTE WAT IK NOG WIL ZEGGEN OVER RACISME

Vijf jaar lang was Dalilla Hermans, een Vlaamse schrijfster van Rwandese afkomst, een van de meest inspirerende en constructieve stemmen in het Belgische debat over racismebestrijding. Met Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme wil ze nog enkele laatste woorden kwijt over het thema, om daarna (hopelijk) de microfoon door te geven.

BEKIJK 

PODCASTS


Voorstellingen foto
FUFU & DADELS

Munganyende, Ilham, Süheyla en Alida stellen elkaar en hun gasten in Fufu & Dadels kritische levensvragen, over feminisme en genderrollen, over intercultureel zusterschap en fuckboys, over tradities en seksualiteit, over mentale gezondheid en heling. Luistertip, hun #BLM-special.

BEKIJK 


Voorstellingen foto
PROJECT WIASPORA 

Project Wiaspora is de podcast van Simone Zeefuik en Richard Kofi, voor revolutionaire futuristen en decolonized minds. De opnames vinden plaats op bijzondere locaties, waar de lokale maatschappelijke impact van kunst, cultuur en activisme wordt besproken met rebelse kunstenaars, muzikanten, schrijvers en andere creatieven.

BEKIJK 


Voorstellingen foto
CODE SWITCH

Verschillende journalisten van kleur presenteren de podcast Code Switch bij NPR. Ze onderzoeken hoe racisme de samenleving beïnvloedt. Ze belichten iedere episode een andere kant; van popcultuur tot geschiedenis en van sport tot politiek.

BEKIJK 

SPOTIFY


Social Media_84
DAMN HONEY

Het feministische platform DAMN, HONEY, van Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen komt iedere twee weken met een nieuwe podcast. Aflevering 44 is zeker het beluisteren waard. Sylvana Simons schuift aan om Black Lives Matter te duiden en vertelt wat de presentatrices (twee witte vrouwen) tegen racisme kunnen doen.

BEKIJK 


Social Media_85
BOOS: PODCAST 

Iedere dinsdag om 16.00 uur staat er een nieuwe podcast van BOOS: De Podcast op Spotify. Luister vooral de aflevering van 2 juni terug, waarin Tim Hofman in gesprek gaat met journalist, opiniemaker en presentator Clarice Gargard. Ze bespreken #BlackLivesMatter en Clarice legt uit hoe we samen racisme tegen kunnen gaan. 

BEKIJK 


Social Media_86
DIPSAUS PODCAST

DIPSAUS is een tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Presentatoren Anousha Nzume, Ebissé RouwenMariam El Maslouhi zijn maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd en politiek betrokken, maar altijd met humor.

BEKIJK 

Boeken, podcasts en Spotify tips

5/8
Loading ...